Förändringens vindar

Bild av DALL-E 2 från OpenAI.

Mycket har hänt sedan förra månadsrapporten. För att börja med det största, så kommer jag och min fru att gå skilda vägar. Jag har övertagit huset via bodelning till ett fiktivt marknadsvärde som gissningsvis är en bra bit över vad huset faktiskt kan säljas för. Vi har stora lån och därför blev det inte så mycket jag fick betala, men en liten slant i bodelningslikvid på drygt 200 000 kronor fick jag ändå lägga upp. Vi fortsätter tills vidare äga vårt spanska hus gemensamt och hyr ut det för att täcka driftskostnader.

Bodelningslikviden betalade jag huvudsakligen med en utländsk tjänstepension som jag nu avvecklar, vilket kommer att innebära mer skatt nästa år. Efter att jag övertagit huset ökar mina månatliga boendekostnader av tre skäl: 1) Jag betalar allt istället för som tidigare endast hälften. 2) Min amortering höjs på grund av övertagandet till 3 % per år. 3) Räntan har gått upp. Halva lånet har bunden ränta till våren 2024, men därefter räknar jag med upp till 40 000 kronor i månaden i boendekostnad.

Deklaration och guldmynt

Den 2 maj är senaste dagen att deklarera, så passa på att göra detta om du inte redan gjort det. Har du frågor om skatt kan du prova fråga SkattGPT.

Min kvarskatt blev bara en knapp tredjedel av skatteskulden förra året men den landade ändå omkring 100 000 kr. Som delbetalning tänker jag sälja 4 guldmynt, vilket innebär att min guldreserv kommer att minska.

Sparande och portföljutveckling

Min senaste portföljuppdatering visade på tillgångar kring 4,3 miljoner kronor. Jag skulle tro att portföljen ligger kvar på ungefär samma nivå. Mitt största innehav, Agronomics, fortsätter gå kräftgång och det kanske bara är en tidsfråga innan botten helt går ur aktien och jag får skriva ned värdet till noll. Intrum och Minesto, två andra spelare i min portfölj, dras med problem och har haft en sorgsam utveckling.

Trots det ekonomiska svårigheterna med övertagandet av huset försöker jag spara lite månadsvis, främst en amortering av skulden hos Avanza men även ett litet sparande i PLUS fonder, AMF Strategifond Global, Lysa samt Nordnet Indeksfond Norge.

Mitt mål om 10 miljoner kronor år 2030 känns just nu mycket avlägset och jag är i princip tacksam så länge mitt innehav i Agronomics eller övriga delar av portföljen inte kollapsar. Sådant kan dock ändras fort, och med lite tur vädrar jag morgonluft redan nästa år.

Träning

Jag har fortsatt lyckats hålla en högre nivå på min fysiska aktivitet och kör CrossFit 2-3 gånger i veckan. Tyvärr har jag fått ont i vänster axel vilket gör att jag för närvarande tar det lugnare med passen och istället fokuserar på egen löpning och övningar som inte belastar axeln så mycket. Jag hoppas att det blir bättre snart och att jag då kan göra de vanliga passen, med övningar som t.ex. snatch.

AI och AI-risk

Den senaste tiden har jag ofta använt den nya ChatGPT-4 och är mycket imponerad av hur bra den fungerar. I mitt tycke är den intelligent på riktigt. Den kan resonera och kommer med kloka inspel. Den är mycket bra på att skriva och glänser i att skriva programkod.

Nyligen släppte Microsoft Research en forskningsartikel där de utvärderat GPT-4 på olika områden. Huvudförfattaren till artikeln har även gett en presentation av artikeln som går att se på Youtube:

Deras huvudsakliga slutsats är att GPT-4 är kompetent över flera områden och att den kan föra kvalificerade resonemang på en så hög nivå att det slår gnistor av artificiell allmän intelligens.

För några dagar sedan skrev den svensk-amerikanska fysikern Max Tegmark en mycket läsvärd artikel i TIME Magazine där han jämför AI-utvecklingen, och särskilt motståndet mot ett bättre säkerhetstänk, med Netflix succéfilm Don’t Look Up. Här är ett utdrag ur artikeln:

A recent survey showed that half of AI researchers give AI at least 10% chance of causing human extinction. Since we have such a long history of thinking about this threat and what to do about it, from scientific conferences to Hollywood blockbusters, you might expect that humanity would shift into high gear with a mission to steer AI in a safer direction than out-of-control superintelligence. Think again: instead, the most influential responses have been a combination of denial, mockery, and resignation so darkly comical that it’s deserving of an Oscar.

Läs artikeln genom att klicka här eller på länken i stycket ovanför citatet.

Hälsa

Jag tar fortsatt ett antal kosttillskott:

Jag har för tillfället slut på NOW Super Antioxidants men kommer troligen beställa mer.

Det är oklart om dessa kosttillskott ger någon effekt, och i så fall om effekten är positiv, men jag fortsätter hoppas.

Slava Ukraini!

11 thoughts on “Förändringens vindar

 1. Första gången på din blogg.
  Kommer återvända då du både skriver på ett bra sätt & har valt att skriva om sådant jag tycker är spännande & intressant.

  👍

  Hälsar
  Lars D

 2. Kikade på videon från ditt inlägg & bad gpt4 att filtrera ut de bästa utdelningsaktierna från Stockholmsbörsen 😃
  Först ville bot:en inte riktigt svara utan gav svävande svar om definitioner, tycke o smak osv men efter att ha pressat med fler frågor spottade bot:en ur sig Investor, Handelsbanken, Ericsson & Atlas 👍

  Kul med lite sällskap av bot:en.
  Ska försöka vara lite kreativ & ge den fler frågor man kanske kan ”slå mynt av”.

  (Insåg att vi nog har en del likheter. Har kommit ungefär lika långt på min ekonomiska resa & även vi har en lägenhet i Spanien fast på Costa del sol & inte Costa Blanca & som vi också hyr ut. Har 2 barn. Kul!)
  Du tjänar något mer men jag har lite mer sparat. Precis fyllt 50.

  1. Hej Lars!

   Kul att du hittat hit. Ja, det verkar som att vi har en del likheter, i sparande, barn och spanska bostäder. Jag får erkänna att jag aldrig varit på Costa del Sol, men vi åker ned nu i juni och kanske blir det en utflykt med bilen längs Costa del Sol. Dottern vill dock åka åt andra hållet, till Barcelona, så vi får väl se hur det landar.

   Jag känner redan att jag har stor användning av ChatGPT i mitt arbete och användbarheten kommer nog bara att växa framöver, dels för att jag blir bättre och dels för att ChatGPT blir bättre. Till sist kanske den helt ersätter mig och att jag får flytta ned till Spanien och leva på pensionstillgångarna 🙂

   Hälsningar,

   Slumpvandraren

 3. Samma tanke – att sälja huset i Sv & sedan leva på aktieutdelningar i Spanien. Gjorde jag det skulle det gå redan idag. Får 7-800 000 i årliga utdelningar, men har till skillnad från dig lånat upp portföljen ordentligt. Räntekostnader är ju inte bara av ondo & rätt hanterat så kvittar de bort schablonskatten på ISK/KF så jag kommer aldrig bli skuldfri av det skälet.

  Vi hörs snart igen.

  Hälsar
  Lars D

  1. 7-800 000 i årliga utdelningar är riktigt imponerande. På den summan skulle du kunna leva som en kung i Spanien 😊

   Hur många procent har du lånat upp portföljen med? Jag ligger på 8-9 % belåning och är glad om jag kan få 70 tkr i årlig utdelning, fast då har jag en relativt sto andel tillväxtbolag och icke-utdelande fonder.

   Hälsningar,

   Slumpvandraren

 4. Tråkigt med de inledande nyheterna (om det inte var ett gemensamt beslut till bådas bästa) men imponerande positiv inställning trots omständigheterna! Framtiden känns otroligt osäker just nu men jag tänker att det kan slå åt båda hållen och att 10 miljoner inte alls är en omöjlighet.

  1. Hej b f,

   Tack för kommentaren och kul att du hittat hit. Ja, det är trist med de inledande nyheterna. Jag hoppas att det på sikt blir till bådas bästa.

   Jag hoppas fortfarande kunna klara 10 miljoner, men det hänger mer på slumpen nu än det gjorde förut. Jag har inte längre råd med något större månadssparande.

   Avgörande blir nog hur mitt största innehav, Agronomics, utvecklas. Sektorn verkar iskall just nu men det ändras nog snabbt när odlat kött börjar serveras på amerikanska restauranger. Jag gissar att det sker innan årsskiftet.

   Hälsningar,

   Slumpvandraren

 5. Oaktat den personliga situationen, som måste vara jobbig i sig, tycks synen på Agronomics prägas av galghumor.

  Men är det verkligen så illa? Hade du verkligen räknat med möjligheten att behöva skriva ned värdet till noll hade du väl sålt av? Det är ju inte som i WireCard, eller ens SBB.

  Jag tittade lite på bolaget efter att ha hittat det i bloggen, och jag tror på sektorn som helhet på sikt. Då fann jag det lite väl spekulativt för min smak, men sedan dess tycks aktien ha kommit ned. Den kanske är köpvärd nu?

  För egen del blev det till slut ett mindre inköpt i investmentbolaget Kale United när de tog in nya pengar under förra året. Nu har jag i alla fall en fot inne i sektorn. Däremot deras innehav värderas på ganska lösa boliner. Jag avvaktar framtiden innan jag köper mer. Man kan ju ha hur

  1. Hej Jonas,

   Kul att du hittat hit och tack för din kommentar!

   Jag kanske överdrev lite när jag skrev om Agronomics. Jag ser två alternativa scenarier. I det första lyckas portföljbolagen finansiera sin verksamhet tills de uppnår stora produktionsvolymer till rimliga priser. I detta scenario förväntar jag mig minst en fördubbling av nuvarande aktiekurs. I det andra scenariot misslyckas portföljbolagen med detta, och aktien sjunker kraftigt. Naturligtvis finns det mellanlägen där vissa portföljbolag lyckas och andra inte.

   Att odla kött har visat sig vara svårare än jag trodde när jag först investerade i Agronomics. Då räknade exempelvis BluNalu med att ha en produkt på marknaden i slutet av 2021. Nu, nästan två år senare, har de ännu inte fått tillstånd att sälja sin första produkt, blåfenad tonfisk toro. Även om det har visat sig svårare än förväntat innebär det inte att det är omöjligt. När produkter väl börjar nå den amerikanska marknaden tror jag att intresset för sektorn kommer att öka snabbt, och om det tekniskt går att skala upp produktionen till rimliga priser bör värderingarna stiga ordentligt.

   Företag som försöker odla kött utgör ungefär hälften av Agronomics portfölj. Den andra halvan, som tillkommit efter att jag investerat i bolaget, är företag som precisionsjäser proteiner. Tyska Formo, som även svenska EQT har investerat i, är ett exempel. De använder jästceller för att producera mjölkprotein som de sedan gör till ost. Denna sektor bygger på mer beprövad teknik och tillverkningen bör vara enklare att skala upp. Det är också lättare att få tillstånd att sälja produkterna i USA. I vissa fall kanske tillstånd inte ens krävs.

   Agronomics handlas idag till en rabatt på nästan 30 % jämfört med det redovisade substansvärdet. Cirka 17 % av substansvärdet består av kontanter (GBP) som bolaget avser att använda för att delta i nyemissioner från portföljbolagen.

   Kale United är ett intressant investmentbolag, men det verkar inom en annan sektor. Kale fokuserar på vegetabiliska köttsubstitut såsom Bärta m.fl. Dessa kräver normalt inga tillstånd för att säljas, och det finns vanligtvis inga tekniska hinder för att skala upp produktionen. Problemet är snarare att många konsumenter inte verkar vilja ha produkterna, även om sektorn fortfarande växer i Europa. Jag har via mitt pensionssparande (IPS) aktier i Beyond Meat och Oatly, men i övrigt håller jag mig utanför.

   Jag tror att odlat kött och precisionsjästa proteiner har mycket större potential än vegetabiliska köttsubstitut. De har potential att erbjuda en mer autentisk smak och konsistens, vilket kan locka fler konsumenter att välja dessa produkter över konventionellt kött. Detta kan leda till snabbare tillväxt och större marknadsandelar för dessa tekniker.

   Investeringar i sektorn för odlat kött och precisionsjästa proteiner innebär en hög risk, eftersom det fortfarande är en relativt ny och outforskad marknad. Det kan vara klokt att ha en diversifierad portfölj och inte lägga alla sina ägg i samma korg. Att investera i både Agronomics och Kale United kan vara en strategi för att sprida risken och få exponering mot olika delar av marknaden för alternativa proteinkällor.

   Det är svårt att förutse exakt hur marknaden för odlat kött och precisionsjästa proteiner kommer att utvecklas, men jag tror att det finns en stor potential för tillväxt och innovation. Om du tror på sektorn och är villig att acceptera den höga risken, kan det vara en bra tidpunkt att investera i Agronomics. Men som alltid, gör din egen analys och fatta beslut baserat på din egen risktolerans och investeringsstrategi.

   Håll mig gärna uppdaterad om hur du gör och lycka till med dina investeringar!

   Hälsningar,

   Slumpvandraren

 6. Tjenare Slumpvandraren.
  Tråkiga inledande nyheter, jag gick igenom samma sak för cirka ett och ett halvt år sedan och det tär på en onekligen. Om det är till någon nytta så kommer solen att lysa igen så småningom, även om det är svårt att tro det för stunden.
  Visste inte att du körde crossfit, det och yoga är min medicin mot allt. Snatch är inte min favorit men däremot att hänga i ringarna är förbannat kul. Muscle up i både ringar och rigg var länge ett hinder för mig men precis som med allt annat i livet så är det bara att nöta på så klarar man det till slut.

  Apropå det så nöter vi på mot målet..
  God avkastning på dig, vi ses bland miljonerna.
  /K

  1. Hej K,

   Roligt att höra av dig, men trist att du behövt gå igenom samma sak. Skönt att du tycks ha det bra nu. De senaste veckorna har jag varit på Costa Blanca, så solen har bokstavligen lyst på mig. Återstår att se om den kan göra det bildligt också 😊

   Jag gillar också ringar och rigg mer än skivstången, men jag har ännu inte kommit till nivån där jag klarar en muscle up. Just nu siktar jag mot butterfly pullups. Tyvärr har jag fortfarande ont i axeln så de senaste veckorna har det mest blivit löpning, men jag är optimistisk om att skadan kan läka till hösten.

   Till våren hoppas jag kunna klara en oskalad Murph. Jag gissar att det blir svårt, men som ett steg på vägen har jag köpt en egen viktväst. Även om jag inte når hela vägen fram blir det säkert bra träning.

   Hälsningar,

   Slumpvandraren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.