Genomlysning av Agronomics – private equity i högteknologisk matproduktion

File:Cows by Kuninkaantie, Sipoo 4.JPG

I detta inlägg gör jag en djupdykning i mitt största enskilda innehav. Jag äger 500 000 aktier i bolaget till ett marknadsvärde på drygt en miljon kronor. Det är ett investmentbolag jag tror på, men det är en investering till mycket hög risk då i princip inget av bolagen de investerat i ännu har några inkomster.

Vad gör Agronomics Limited?

Bolaget investerar i private equity (onoterade företag) inom högteknologisk matproduktion. Fokus ligger på odling av celler (55 % av investeringarna) och jäsning av proteiner (37 % av investeringarna).

Odling av celler innebär att man låter celler växa i bioreaktorer varefter man låter dem växa samman och bilda vävnader. Tekniken möjliggör produktion av exempelvis hamburgare och kycklingfilé utan att ta omvägen genom kor och kycklingar. Samma teknik kan även användas för att odla fiskkött eller kött från skaldjur, samt kött från ovanliga eller rent av utrotningshotade djur. Tänk exempelvis på en lejonstek. Det går även att producera växtbaserade produkter som bomull, kaffe och kakao genom cellodling.

Odlad burgare från Mosa Meat

Jäsning av proteiner innebär att man producerar komplexa proteiner med hjälp av mikroorganismer, på ett liknande sätt som man brygger öl. Med hjälp av genredigering går det att producera nästan vilka proteiner som helst, inklusive nya proteiner som ännu inte finns i naturen. Tekniken möjliggör produktion av exempelvis äggvita och mjölk utan att ta omvägen genom hönor och kor.

Jäst äggvita från The EVERY Company

Odlat kött säljs än så länge bara i Singapore, där man sedan ett och halvt år tillbaka kan köpa odlad kyckling. Jästa proteiner finns på flera marknader. I USA säljs exempelvis den veganska glassen Brave Robot som är gjord av riktigt mjölkprotein, producerat genom jäsning.

Varför vill man producera mat på nya sätt?

Traditionell matproduktion orsakar stora utsläpp av växthusgaser och industriellt fiske orsakar stora skador på de akvatiska ekosystemen. Dessutom innebär det sannolikt stort lidande för djuren. Högteknologisk matproduktion skulle eventuellt kunna lösa stora delar av dessa problem. Agronomics är därför att betrakta som en grön investering, i en sektor som främjar hållbar utveckling.

Vad finns i portföljen?

Agronomics senaste rapporterade substansvärde är 15,11 pence per aktie. Av detta är 36 %, eller drygt 5 pence, kontanter som bolaget håller i reserv för att kunna delta i nyemissioner och göra nya investeringar.

Det här är de 10 största innehaven, sorterade efter storleksordning:

SuperMeat, 10 %. Ett israeliskt bolag som odlar kycklingkött. De driver restaurangen TheChicken i Tel Aviv där gäster kan prova odlad kyckling i en trivsam miljö och titta på produktionen genom en glasruta. Odlat kött är ännu inte godkänt i Israel varför restaurangen endast är för inbjudna gäster.

Vitrolabs Inc, 7 %. Amerikanskt företag som fokuserar på odlat läder. Till skillnad från odlat kött krävs inget tillstånd för att sälja odlat läder, då det är ett material. Det bör finnas en stor marknad då fler och fler konsumenter slutar med läder av miljöskäl och djuretiska skäl. Dessutom går det göra godtyckligt stora läderbitar medan traditionellt producerat läder aldrig kan bli större än djuret det tas från.

Formo, 6 %. Tyskt företag som producerar traditionella europeiska ostar som Mozzarella från jästa mjölkproteiner. Alla som provat vegansk ost vet hur dåligt det är. Tack vare Formo kanske vi snart kan få riktig ost som är både vegansk och miljövänlig.

Mozarella från Formo

Geltor, 5 %. Amerikanskt företag som producerar jästa biodesignade proteiner. Initialt fokuserar de på mänskligt kollagen för användning i skönhetsprodukter. Deras plattform möjliggör dock produktion av nästan alla proteiner, inklusive nya proteiner som aldrig tidigare funnits på jorden.

Meatable, 5 %. Nederländskt företag som producerar odlat nötkött och fläskkött. De hoppas ha produkter på marknaden år 2025.

BlueNalu, 4 %. Amerikanskt företag som producerar fiskkött. De planerar att inledningsvis lansera odlat tonfiskkött. I Japan betalar man enorma summor för högkvalitativt tonfiskkött. Det används bland annat i sushi.

Odlat fiskkött från BlueNalu

The EVERY Company, 4 %. Amerikanskt företag som producerar äggvita och pepsin genom jäsning. De har nyligen lanserat vegansk macaron. Den som bor i USA kan beställa en box med 6 macaroner från deras webbsida för 28 amerikanska dollar.

Onego Bio, 4 %. Ett finskt företag som producerar äggvita genom jäsning. De är nystartade och har till skillnad från The EVERY Company ovan ännu ingen produkt på marknaden.

Solar Foods, 4 %. Ett finskt företag som producerar proteinet Solein ur tomma luften, med endast elektricitet, vatten och spårämnen. Solein är upp till 100 gånger mer miljövänligt än växtbaserade alternativ. Här är en aktuell artikel om bolaget.

LIVEKINDLY Collective, 3 %. Företag i växtbaserad protein, inklusive svenska Oumph!

Den som vill veta mer om Agronomics innehav kan med fördel titta på bolagets företagspresentation som går att ladda ned från deras webbsida. Jag har även tidigare skrivit om bolaget.

Substansvärde, premie och avgifter

Senaste substansvärde är som nämnts ovan 15,11 pence per aktie samtidigt som senaste betalkurs är 18,50 pence. Det innebär att Agronomics i skrivande stund handlas till en premie på drygt 20 %.

Substansvärde är dock ett komplicerat begrepp för private equity. Oftast är det redovisade värdet för ett innehav detsamma som kursen vid bolagets senaste nyemission. Ifall det gått lång tid sedan Agronomics investerade i bolaget kan det redovisade värdet vara missvisande. Exempelvis tror jag att bolagets innehav i BlueNalu är värt väsentligt mer idag än det redovisade beloppet.

Agronomics betalar ett förvaltningsarvode på 15 % av ökningen i substansvärde. I övrigt har de få eller inga avgifter såvitt jag vet. Jag hade förstås helst undvikit den presentationsbaserade avgiften om det gick, men jag tröstar mig med att jag åtminstone inte betalar något ifall substansvärdet går ned.

Varför investerar jag i bolaget?

Jag tror starkt att modern livsmedelsproduktion är framtiden. Det är svårt för mig att se hur kött som producerats utan lidande och med en tiondel av miljöpåverkan inte skulle bli en succé, eller hur fiskkött som är fritt från tungmetaller inte skulle bli en storsäljare.

Det som skulle hindra denna utveckling är om priset blir alltför högt, men jag tror snarare att priset på sikt kommer att bli mycket lägre än för kött och fisk från slaktade djur. Med det sagt har jag fått större respekt för svårigheterna när jag lärt mig mer om området.

Under hösten publicerades en kritisk artikel i The Counter där svårigheterna att odla celler lyftes fram. Mosa Meat har skrivit ett längre svar på kritiken. Bägge artiklarna förtjänas att läsas i sin helhet. Man bör komma ihåg att denna kritik endast gäller odling av celler, inte jäsning av proteiner.

Det pågår försök att skala upp odlad cellproduktion. Upside Foods har byggt en fabrik som ska kunna producera 25 000 kilo kött om året och Eat Just bygger nu jättelika bioreaktorer på 250 000 liter vardera, med målsättningen att kunna producera närmare 15 miljoner kilo kycklinggkött per år.

Hur handlar man Agronomics?

Jag har köpt mina aktier genom telefonmäklare hos Avanza.

Agronomics är listat på brittiska småbolagslistan Alternative Investment Market (AIM) under ticker ANIC. Marknaden är speciell eftersom man alltid handlar med en så kallad market maker. Det går alltså inte köpa direkt från en annan privatperson. Därför ska man inte bli förvånad om det görs affärer under den köpkurs man själv erbjudit, utan att man får några aktier. Jag har för enkelhets skull alltid lagt mina order till senast “ask”-kurs.

Här är en bra sida för att följa Agronomics aktiekurs, komplett med nyheter och forum.

3 thoughts on “Genomlysning av Agronomics – private equity i högteknologisk matproduktion

 1. Tror verkligen du har rätt i att tillväxten i denna bransch kommer vara enorm. Fördelarna är så många jämfört med vanligt kött. Jag är själv investerad i agronomics, det utgör ca 5 % av mina investeringar. Min största tveksamhet inför att investera mer är performance-avgiften och det faktum att man enbart kan ha det på det på depå-konto. Dessa två saker tillsammans gör att 40 % av avkastningen försvinner i skatt och avgifter. Jag har försökt hitta andra sätt att investera i denna sektor men hittar inget bra alternativ. Alternativ kommer väl att komma i framtiden, men man vill ju gärna vara investerad tidigt nu när det hela drar igång. Det dröjer ju inte länge innan detta finns ute på den amerikanska marknaden, troligen handlar det om månader snarare än år (nu när upside foods fått FDA-godkännande).

 2. Hej FNS!

  Kul att det finns fler än jag som investerat i Agronomics. Jag tror också att vi kan komma att se en uppvärdering av aktien när produkter börjar lanseras på den amerikanska marknaden. Det verkar dock dröja längre än jag från början hade trott och det finns risk för att Agronomics kan komma att behöva genomföra en nyemission innan uppvärderingen sker. Upside Foods har endast fått ett förhandsbesked om godkännande och inget annat bolag har ännu nått så långt i processen.

  Jag är heller ingen vän av performance-avgiften, men en ljusglimt i mörkret är att den – vad jag förstår – nästan är den enda avgiften Agronomics har. Räknar du på en genomsnittlig uppgång om 10 % per år blir avgiften 2 % årligen. Det är dyrt, men det finns inget annat bra sätt att investera i sektorn (utom möjligen CULT Food Science Corp och Eat Beyond vilka har sina egna nackdelar). Man betalar heller inget om substansvärdet per aktie skulle stå still eller sjunka i värde.

  Jag har mina aktier på ISK så jag har svårt att se varför du skriver att man endast måste ha dem på depå. Jag använde Avanzas automatiska flyttfunktion för att flytta över mitt innehav från depå till ISK. På ISK får du ha alla värdepapper som handlas på en reglerad marknad så det bör inte vara några problem.

 3. Hej! Jo man får faktiskt nuförtiden inte ha Agronomics på ISK. Jag mailade Avanza och fick till svar att ”Agronomics handlas på AIM och den listan är inte tillåten för ISK efter Brexit. Det är inte längre en reglerad markandsplats inom EU så det går tyvärr inte att flytta dina aktier.”
  Kanske var det så att du köpte dina (första) aktier i Agronomics innan brexit, och får ha kvar dem på ISK (och eventuellt även fylla på innehavet på ISK).

  Jag är dock väldigt långsiktig kring mitt innehav i Agronomics. Och på lång sikt spelar det som tur var inte så stor roll om man har det i ISK eller depå.
  Det är bättre att ha det på depå om skatten på ISK framöver blir mer normalhög och inte så låg som den varit de senaste åren. Dock är depå fortfarande ofördelaktig om den årliga avkastningen skulle bli väldigt hög. Man kan räkna på det här: https://rikatillsammans.se/verktyg/behalla-depa-eller-byta-till-isk-kalkylator/

  En nackdel är att det kan bli krångligt att redovisa till skatteverket. En fördel är att det på depå är lättare att sitta still i båten när det svänger kraftigt.
  Men sammantaget spelar ISK/depå inte så stor roll vad jag kan se, om man är långsiktig.
  Det ska i alla fall bli intressant att se vart Agronomics tar vägen, hur snabbt det kommer gå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.