Portföljen nu 4,5 miljoner kronor

Ett riktigt Gott Nytt År tillönskar jag alla läsare!

Värdet på min portfölj den 31 december 2023 efter avräknad belåning var 4 504 383 kronor. Portföljen har därmed ökat med 362 091 kronor i marknadsvärde sedan förra årsskiftet, motsvarande en uppgång på 9 %. Om jag bara ser på den del av portföljen som jag har hos Avanza (ungefär 3,7 miljoner kronor) har den ökat lite mer, knappt 11 %, vilket är över den genomsnittliga utvecklingen för Avanzas kunder

Mitt största enskilda innehav är numera Investor, till ett värde om drygt 700 tkr. Investor har haft en bra utveckling under året och klättrat 24 %. Sämre har det gått för mitt näst största innehav, Agronomics, som minskat i värde med knappt 10 % under året. SAAB och min Nasdaq-ETF har bidragit positivt, med uppgångar över 40 % vardera. Min “säkra” utdelare Intrum blev en besvikelse, med en ungefär lika stor nedgång i procent räknat. Även min vinvestering i årgångsviner tappade lite under året.

Sedan förra portföljuppdateringen har jag köpt mindre poster i Intellia Therapeutics samt AAC Clyde Space. Intellia stärker min exponering mot genterapier medan AAC Clyde är verksamt i den intressanta och växande rymdsektorn. Jag är allmänt intresserad av rymdsektorn och det ska bli spännande att följa bolagets utveckling framöver.

Portföljens olika delar fördelar sig som följer:

Svenska basinnehav46 %
Amerikanska basinnehav2 %
Börshandlade fonder16 %
Biotechbolag6 %
Modern matproduktion12 %
Fonder och fondrobotar13 %
Onoterade innehav5 %

Min portföljbelåning börjar bli obekvämt stor och ligger nu på 440 tkr. Jag hoppas kunna minska denna under året, särskilt med tanke på att jag också har ett stort bostadslån på 5,3 mkr.

Under 2024 planerar jag att fortsätta ungefär som nu samtidigt som jag arbetar för att minska min belåning. Med en mix av traditionella och innovativa investeringar ser jag fram emot att navigera de finansiella marknadernas dynamik. Jag rapporterar portföljvärdet kvartalsvis och nästa uppdatering kan du därför förvänta dig runt månadsskiftet mars/april.

Tack för att du följer min resa. Jag hoppas ditt 2024 blir ett år rikt på möjligheter och framgångar!

4 thoughts on “Portföljen nu 4,5 miljoner kronor

 1. Gott nytt år! Börsen bjöd på ett verkligt skutt under årets sista veckor. Hoppas på ännu mer sprutt hos småbolagen och alla andra roliga innehav under 2024!

  1. Tack Jonas! Önskar dig också ett Gott Nytt År! Småbolag var ingen höjdare under 2023 även om det blev bättre på slutet. Vi får hoppas på mer fart i år!

 2. Hej Slumpvandraren.
  Här kommer ett sent grattis, hatten av för dig. Bra jobbat!!!
  Investor är mitt största innehav också, ungefär hälften av ditt till storlek, vi får hoppas på fortsatt god leverans från Wallenbergarna.
  God avkastning på dig, vi ses bland miljonerna.
  /K

  1. Tack K! Jag kan också säga detsamma till dig. Det är kul att följa hur din portfölj växer, och jag tror på din nya strategi att vikta mer mot index och investmentbolag.

   Jag har känt mig lite misslyckad eftersom mitt portföljvärde legat relativt platt senare tid och fortfarande är under all-time-high, men igår läste jag mina första inlägg och blev påmind om att jag i juli 2019 hade cirka 2 miljoner kronor. Under den tid som förflutit har jag mer än dubblerat det, med ett CAGR över 17 %. Det är inte illa, även om det till stor del är nysparande som drivit upp depåvärdet.

   Vi får absolut hoppas att Wallenbergarna fortsätter leverera. Jag tror chansen är god – Investor har en bra mix av bolag, inklusive private equity.

   Det sägs att den första miljonen är den svåraste, så om bara finansmarknadernas vindar blåser i rätt riktning tar vi oss nog fram, en miljon i taget. Lycka till på resan!

   Hälsningar,

   Slumpvandraren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.