Portföljen nu 4,3 miljoner kronor

Jag uppdaterar värdet på min portfölj kvartalsvis. Värdet på min portfölj den 1 oktober 2023 efter avräknad belåning var 4 320 491 kronor. Portföljens marknadsvärde har minskat med cirka 70 tkr under kvartalet men har ökat med knappt 200 tkr, eller drygt 4 %, sedan årsskiftet.

Portföljens olika delar fördelar sig som följer:

Svenska basinnehav44 %
Amerikanska basinnehav2 %
Börshandlade fonder16 %
Biotechbolag7 %
Modern matproduktion14 %
Fonder och fondrobotar13 %
Onoterade innehav5 %

Sedan förra uppdateringen har jag köpt 10 000 aktier i SBB B, vilket jag skrev om här. Än så länge har det varit en bra affär, med en uppgång om 10 %. Jag har en god känsla och tror att SBB kan komma att stiga ytterligare, samt så småningom ta en naturlig plats som ett svensk basinnehav i min portfölj.

Min belåning har ökat och är nu 411 tkr, vilket motsvarar cirka 9 %. Jag hoppas kunna minska denna.

Mitt största innehav, Agronomics, har fortsatt lite nedåt och utgör nu 14 % av portföljen. Om det fortsätter så kommer Investor snart vara största innehav. Det har dock kommit bra nyheter från ett av Agronomics portföljbolag, Formo, som även backas av svenska EQT. Formo kommer att lansera veganska ägg i Europa innan årsskiftet. Detta alternativ till ägg, som framställs genom precisionsjäsning, erbjuder samma funktionella egenskaper. Det handlar alltså inte om någon underlägsen imitation, utan om en produkt som kan användas som vanliga ägg, till exempel för omeletter. Det är möjligt eftersom de har identifierat en mikroorganism som naturligt producerar ett protein med liknande egenskaper som äggprotein, och därför behövs inget särskilt tillstånd för att sälja produkterna inom EU.

Jag rapporterar portföljvärdet kvartalsvis och nästa portföljrapport kommer därför kring årsskiftet.

4 thoughts on “Portföljen nu 4,3 miljoner kronor

 1. Med tanke på hur mycket du skriver om mer spekulativa innehav var det imponerande att se portföljen 4% upp på året. Då måste det dölja sig ganska stabila pjäser bakom dina “basinnehav”. Min egen är -7%, det har inte varit småbolagens år.

  1. Hej Jonas,

   Tack för kommentaren.

   Tråkigt att höra att din portfölj gått back -7 %. Det har verkligen inte varit ett bra år att äga småbolag. Jag har en IPS-depå (gammalt pensionssparande) där jag huvudsakligen har småbolag. Den har också gått back i år. Vi får hoppas på en revansch framöver.

   Om du klickar på menyvalet för portföljen kan du se vilka enskilda innehav som döljer sig bakom respektive kategori. Jag har inte tittat på utvecklingen för enskilda innehav, men jag tror att Eastnine, SAAB och mina amerikanska ETF:er bidragit positivt. De kan vara dessa som än så länge hållit mig kvar ovanför nollan.

   Hälsningar,

   Slumpvandraren

 2. Hade missat att du köpt SBB, intressant. Det många glömmer är att när aktiekursen sjunker sjunker även risken. Hoppas du får god avkastning.

  // Aktiegrubbel.

  1. Hej Aktiegrubbel,

   Tack för kommentaren!

   Ja, SBB är en intressant chansaktie. Räntorna höjs snabbare än hyresintäkterna så de kommer få några svåra år, men tar de sig igenom tror jag aktien kan stiga till runt 10 kronor. Det är svårt att veta, men jag tror chanserna ändå är rätt goda. Leiv Synnes har i alla fall imponerat än så länge som ny VD och löst den kortsiktiga likviditetskrisen.

   Jag placerade mitt innehav i aktiedepå så jag kan dra av förlusten om det behövs. Går det vägen kan jag istället kvitta utdelningarna mot räntebetalningar på huslånet.

   Det är svårt att veta vart börsen är på väg, och jag har står förståelse för ditt val att avvakta lite med nya aktieköp. Jag ska försöka hålla mig borta från fler köp, och låta utdelningarna beta av lite på portföljbelåningen.

   Hälsningar,

   Slumpvandraren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.