Uppdatering om Agronomics – private equity i högteknologisk matproduktion

Otoro sushi med blåfenad tonfisk från BluNalu

I ett tidigare inlägg gjorde jag en genomlysning av mitt största enskilda innehav, det brittiska investmentbolaget Agronomics. De investerar i modern, djurvänlig och miljövänlig matproduktion. Ungefär hälften av investeringarna är i bolag som odlar celler i bioreaktorer, t.ex. Meatable som tillverkar nötkött, VitroLabs som producerar läder och California Cultured som gör kaffe och choklad. Den andra hälften av investeringarna görs i bolag som precisionsjäser proteiner i ståltankar, t.ex. Onega Bio som producerar äggvita och Formo som ystar ostar.

Här ger jag en uppdatering kring vad som hänt sedan mitt förra inlägg.

USA godkänner odlat kött

Den största nyheten är att USA godkänt försäljning av odlat kött. Det är ett viktigt besked då USA är en enorm marknad med många kapitalstarka och teknikvänliga konsumenter. Ett godkännande i USA kan även öppna vägen för fler godkännanden i andra delar av världen, då ingen vill hamna på efterkälken.

Det är två företag, Upside Foods och Good Meats, som fått klartecken för att sälja odlat kycklingkött. Agronomics är inte investerat i något av dessa företag, men det är givetvis ändå ett mycket positivt besked som bör öka chansen för att andra producenter kan få snabbt klartecken för försäljning. Än så länge finns odlat kyckling endast på exklusiva restauranger, som Bar Crenn i San Fransisco.

Det av Agronomics portföljbolag som ligger närmast ett godkännande är sannolikt BluNalu. De planerar att sälja blåfenad tonfisk som otoro – den högsta kvaliteten på tonfisk i sashimi och sushi. Om allt går vägen ska BluNalu sälja med vinst från första dagen. Det är möjligt eftersom otoro är extremt dyrt.

Nya investeringar

Agronomics har gjort två större investeringar sedan förra uppdateringen:

  • Liberation Labs, ett nystartat amerikanskt företag som på uppdrag av andra precisionsjäser proteiner i industriell skala. De kommer att kunna jäsa de flesta proteiner om kunden tillhandahåller mikrober.
  • All G Foods, ett australienskt företag som precisionsjäser mjölk.

Det investerade beloppet var likartat i bägge fallen, runt 7-9 miljoner dollar. Idag värderas Liberation Lab till drygt 25 miljoner dollar medan värderingen av All G Foods är oförändrad.

Utöver dessa har Agronomics gjort några mindre investeringar:

Agronomics har kommit in tidigt i dessa bolag och redan fått stor utväxling på två av dem. Clean Food Groups värderas nu till 7 miljoner brittiska pund, en uppgång på 400 %, medan Good Dog Foods värderas till 5 miljoner brittiska pund, en uppgång på 500 %.

Övriga nyheter om portföljbolagen

CellX, ett Shanghaibaserat bolag som odlar kött från flera olika djursorter, har tagit in 6,5 miljoner amerikanska dollar i en nyemission. Agronomics har efter emissionen skrivit upp sin värdering av innehavet med drygt 70 %. Den kinesiska marknaden är enorm, så framtiden för CellX kan vara ljus.

Solar Foods, som tillverkar protein ur tomma luften, tycks frodas och började nyligen sälja chokladglass i Singapore. Det är bara början för det finska proteinet som tycks kunna användas till nästan allt och sägs vara bättre för miljön än växtbaserade protein som soja och havre med flera.

Chokladglass från finska Solar Foods med miljövänligt protein från tomma luften

Formo fortsätter ysta ostar och bjöd nyligen in till provsmakning i London.

Tyvärr har det inte gått lika bra för två av portföljbolagen, som lyckligtvis endast utgjorde en mycket liten del av Agronomics portfölj. New Age Eats har misslyckats säkra ytterligare finansiering och stängt ned verksamheten. Grundaren berättar hur det var att kämpa i motvind i denna podcast. Ett annat bolag, Shiok Meats kämpar för sin överlevnad och grundaren skrev på LinkedIn om utmaningarna. Agronomics har sedan länge slutat investera i Shiok Meats och helt avskrivit innehavet.

Utveckling av aktiekurs och substansvärde

Agronomics handlas nu till cirka 10 pence per aktie, eller cirka 14 öre aktien. Substansvärdet uppgick den 30 juni till 15,8 pence per aktie, vilket ger en substansvärdesrabatt på 37 %. Agronomics har drygt 2 pence per aktie i kontanter som kan användas för att stödja portföljbolagen.

För en komplett lista av portföljbolagen och dess bidrag till substansvärdet tipsar jag gärna om Agronomics företagspresentation som kan hämtas från deras webbsida.

Min åsikt

Agronomics har en mycket intressant portfölj av bolag i högteknologisk matproduktion. Det är en etisk investering i en sektor som kan bidra till minskad miljöpåverkan och göra det möjligt för människor att fritt äta mejeriprodukter och kött utan att behöva oroa sig för den grymma, industriella djurhållningen.

Agronomics investerar tidigt i bolagen, och på senare tid har Agronomics även varit med direkt från början, vilket är fallet med Good Dog Foods. Det möjliggör en hög avkastning när företagen lyckats, vilket man kan se på den snabba uppvärderingen av de senare innehavet med hela 500 %.

Under den tid jag följt bolaget har substansvärdesrabatten aldrig varit så hög. Större delen av tiden har bolaget istället handlats till en premie, vilket som mest uppgått till flera gånger substansvärdet. Jag kan inte se någon annan orsak till detta än en allmänt högre riskpremie på marknaden. Den absoluta merparten av Agronomics portföljbolag tycks utvecklas väl och väntas snart ha produkter på marknaden. Jag behåller därför mina aktier i bolaget och hoppas på en bättre utveckling framöver.

Hur handlar man Agronomics?

Jag har köpt mina aktier genom telefonmäklare hos Avanza.

Agronomics är listat på brittiska småbolagslistan Alternative Investment Market (AIM) under ticker ANIC. Marknaden är speciell eftersom man alltid handlar med en så kallad market maker. Det går alltså inte köpa direkt från en annan privatperson. Därför ska man inte bli förvånad om det görs affärer under den köpkurs man själv erbjudit, utan att man får några aktier. Jag har för enkelhets skull alltid lagt mina order till senast “ask”-kurs.

Här är en bra sida för att följa Agronomics aktiekurs, komplett med nyheter och forum.

Sammanfattning

Agronomics är onekligen i framkant när det gäller att investera i högteknologisk matproduktion. Detta, kombinerat med deras strategi att investera tidigt och till och med delta från start i några fall, ger dem en unik position på marknaden. Men som alltid med investeringar finns det risker, och det är avgörande att göra sin egen analys.

Vad tycker ni? Delar ni min syn på Agronomics eller har ni en annan uppfattning? Har någon av er övervägt att investera i företag inom högteknologisk matproduktion eller kanske redan har gjort det? Jag skulle verkligen uppskatta att höra era tankar och erfarenheter. Lämna gärna en kommentar nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.