Portföljen nu 4,1 miljoner kronor

Ett riktigt Gott Nytt År tillönskar jag alla läsare!

Värdet på min portfölj den 1 januari 2023 efter avräknad belåning var 4 142 292 kronor. Portföljen har därmed minskat med 727 028 kronor i marknadsvärde sedan förra årsskiftet, motsvarande en nedgång på 15 %. Om jag bara ser på den del av portföljen som jag har hos Avanza (ungefär 3,3 miljoner kronor) har den minskat än mer, hela 20,1 %, vilket är nära den genomsnittliga utvecklingen för Avanzas investerare.

Mitt största enskilda innehav, Agronomics, har minskat i värde med närmare 650 tkr under året. Detta enskilda innehav förklarar därmed nästan hela nedgången. Trots det kan jag vara tacksam över att nedgången inte blev ännu större, eftersom det börsnoterade bolaget Steakholder Foods, som också verkar inom samma sektor, tappade hela 81,35 % av sitt värde under året (mätt i amerikanska dollar).

Bäst utveckling under året hade mitt innehav i SAAB, som steg mer än 100 tkr i värde, eller +78,33 %.

Portföljens olika delar fördelar sig som följer:

Svenska basinnehav42 %
Amerikanska basinnehav2 %
Börshandlade fonder13 %
Biotechbolag7 %
Modern matproduktion16 %
Fonder och fondrobotar14 %
Onoterade innehav5 %

Under året har jag börjat öka i PLUS fonder, särskilt PLUS Fastigheter men även de övriga fonderna. Än så länge har det inte varit en lysande affär, men eftersom kronan är svag känns det bra att kunna investera lite mer på hemmaplan. Avgifterna i dessa fonder är dessutom låga.

Alldeles innan nyår köpte jag mindre poster i två nya börshandlade fonder, Xtrackers NASDAQ 100 UCITS ETF 1C samt iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF USD (Acc). Min målsättning är att öka mitt innehav i minst den första fonden, Nasdaq-fonden, till minst 100 tkr under nästa år. Det bekymrar mig lite att fonderna lånar ut värdepapper, vilket är ganska vanligt nu för tiden, men jag hoppas att den förknippade risken är minimal. Eftersom ISK-skatten börjar bli obekvämt hög, 0,88 % för 2023 om jag förstår rätt, la jag bägge innehaven i vanlig aktiedepå och minskade därmed även risken med investeringen.

Jag rapporterar portföljvärdet kvartalsvis och nästa portföljrapport kommer därför kring månadsskiftet mars/april Förhoppningsvis kan vi redan då se att världen börjat utveckla sig mot det bättre och att börserna återhämtar förlorad mark. Jag hoppas 2023 blir ett år fyllt av möjligheter och framgångar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.