Portföljen nu 4,6 miljoner kronor

Jag uppdaterar värdet på min portfölj kvartalsvis. Värdet på min portfölj den 1 april efter avräknad belåning var 4 584 526 kronor. Portföljen har därmed minskat med ca 300 tkr sedan årsskiftet. Det är förstås Putins krig i Ukraina som är den huvudsakliga orsaken till nedgången.

Oroliga tider som dessa tittar jag avundsjukt på bloggrannar som Snålgrisarna och Kronan till Miljon. De har fyllt sina portföljer med kvalitetsbolag och märker knappt någon nedgång. Min portfölj består till stor del av förhoppningsbolag som snabbt kan implodera när investerarna tappar framtidstro. Andra sidan av myntet är förstås att de även kan stiga kraftigt i värde, och det är givetvis anlednineng att jag har dem.

Portföljens olika delar fördelar sig som följer:

Svenska basinnehav40 %
Norska basinnehav1 %
Amerikanska basinnehav2 %
Börshandlade fonder11 %
Biotechbolag6 %
Modern matproduktion24 %
Fonder och fondrobotar9 %
Onoterade innehav5 %

Jag rapporterar portföljvärdet kvartalsvis och nästa portföljrapport kommer därför kring månadsskiftet juni/juli.

2 thoughts on “Portföljen nu 4,6 miljoner kronor

 1. Får man fråga varför du enbart har 2% i världens största ekonomi? Eller ligger det ytterligare delar i de mer specifika områdena som är amerikanska?

 2. Hej Sebastian!

  Kul att du hittat hit och tack för den intressanta frågan.

  Jag har större exponering mot USA än 2 %. Ungefär hälften av biotech-bolagen är amerikanska och kanske en tredjedel av mina investeringar i modern matproduktion. Huvudparten av mina innehav i 3D Printing ETF, Global X Aging Population ETF och ROBO Global Robotics and Automation Index ETF är i USA. Knappt hälften av mina tillgångar i Lysa är också placerade i USA och vissa i Proethos fond samt AuAg Precious Green. Slår man ihop allt detta gissar jag att man hamnar kring knappt 20 %.

  Ett världsindex som viktar mot börsvärde ligger på drygt 50 % exponering mot USA om jag förstår rätt, så det är fortfarande en stor undervikt. Anledningen är att jag inte tänker i någon högre grad på landsfördelning när jag investerar. Jag köper huvudsakligen bolag och tematiska fonder som verkar intressanta utan tanke på vilka länder de investerar i. Eftersom jag bor i Sverige blir det en stor övervikt för hemmamarknaden då det är svenska bolag och fonder som jag kan bäst och har enklast att köpa.

  I min tjänstepension har jag ett mer internationellt fokus, särskilt i en fondförsäkring som jag nyligen startat men där jag än så länge bara har ca 500 tkr. Tidigare sparade jag i traditionell försäkring. Där är huvudsakligt fokus på Sverige och i den mån internationella tillgångar ingår brukar de vara valutasäkrade. Jag skrev för några år sedan ett inlägg om detta du kanske finner intressant:

  https://slumpvandraren.se/2019/08/02/tjanstepensionen/

  Ska jag avslutningsvis spinna vidare lite på din fråga kan jag konstatera att jag har nästan ingenting investerat i Kina som är världens näst största ekonomi. Jag är dock lite tveksam till att investera i Kina då det är svårt att veta hur företagen sköts. Den politiska risken känns också stor. Det är inte en demokrati.

  Hälsningar,

  Slumpvandraren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.