Miljonär i labbodlat kött

Balloons, Heart, Sky, Decoration, Party

Jag nådde min första miljon kort innan finanskrisen svepte in över landet. Det var en trevlig känsla (att bli miljonär alltså, inte finanskrisen) och jag minns att jag firade händelsen med ettt glas cognac av lite finare sort.

Nu har det hänt igen. Denna gång är det mitt innehav i det brittiska investmentbolaget Agronomics som passerat miljonen. Ni som hängt med vet säkert att Agronomics fokuserar på modern matproduktion, särskilt odlat kött. Man kan därför säga att jag nu är miljonär i labbodlat kött, även om Agronomics strikt talat också har andra innehav i bolag som exempelvis tillverkar protein ur tomma luften, odlar läder och brygger mjök.

Det är fin känsla, nästan lika bra som första gången jag blev miljonär. Det är även första gången jag har mer än en miljon kronor i ett enskilt innehav.

Jag skulle tro att kursen kommer att utvecklas sidledes ett tag framöver tills några av Agronomics portföljbolag lanserar produkter på restaurang och butik. Sektorn kan därefter komma att utvecklas mycket snabbt och det är fullt tänkbart att den traditionella oetiska, ohälsosamma och miljöfarliga djurindustrin inom något årtionde kollapsar under konkurrensen.

3 thoughts on “Miljonär i labbodlat kött

  1. Den största fördelen med odlat kött är att producenterna inte behöver använda antibiotika. Mänskligheten har nog problem med multiresistenta bakterier.

    1. Ja, det är en stor fördel men inte nödvändigtvis den största. Odlat kött är även bra för djuren och miljön samt fritt från bakterier, virus och parasiter. Exakt hur mycket bättre det är för miljön är lite oklart och beror på vad man tittar på samt hur köttet produceras, men det är minst flera gånger bättre på de flesta relevanta mått. Fördelarna för hälsan är lite svårare att kvantifiera, men risken för framtida pandemier bör minska markant.

  2. Inspirerad av minnet från min första miljon slog jag upp en kupa cognac efter middagen. Det blev en Hennesey XO som enligt Systembolagets beskrivning har “komplex smak med tydlig fatkaraktär, inslag av torkad frukt, ceder, mogna äpplen, mynta och pomerans“. Drygt 2 200 kronor litern så inget man dricker varje dag, men värdigt tillfället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *