Rapport från Costa Blanca – juli 2021

Någonstans längs Costa Blanca. Foto: Thomas Zuberbuehler.

Livet längs Costa Blanca

Sedan en månad tillbaka är jag på semester i Costa Blanca där vi har ett parhus. Innan vi åkte ned hade jag höga tankar om hur mycket jag skulle hinna med att göra – läsa böcker och arbete – men värmen, solen och semesterfeelingen satte snabbt stopp. Istället har jag mest tagit det lugnt med närmast dagliga vändor i poolen samt enstaka löpturer sent några kvällar när solen inte längre gör sig lika påmind.

Lite trädgårdsarbete har det blivit, särskilt i början av vistelsen när vi beskar citronträdet och andra trädgårdsväxter. Vi har även gjort förbättringsarbeten i huset, bland annat målat en del ytor utomhus samt installerat takfläktar och luftkonditionering för att bättre klara värmen. Jag har också provat på surfning vilket visade sig vara både svårt och ansträngande. Kanske gör jag ett nytt försök nästa sommar.

Att bo i Spanien är billigare än i Sverige. Matvaror är kanske 25 % billigare i genomsnitt och alkohol är närmast gratis om man jämför med Sverige. En flaska vin kostar normalt 2 € eller drygt 20 kronor. En flaska Irish Cream, en likör som liknar Baileys, kostar drygt 5 € eller drygt femtiolappen. Eftersom det är semester har jag druckit mer än vanligt, men jag försöker att inte överdriva och tar även en vit dag i veckan. De billigare priserna uppvägs dock av att vi mycket oftare äter på restaurang varför våra levnadsomkostnader inte skiljer sig nämnvärt från Sverige, eller kanske till och med är snäppet högre.

Vi har hittills inte haft någon bil och därför varit begränsade till närområdet. Förra veckan slog vi dock till på en familjebil som kommer att underlätta vardagslivet och möjliggöra längre utflykter. Vi planerar att ha den långtidsparkerad vid Alicante flygplats när vi inte är på plats. Det känns bra att ha en bil, men tyvärr innebär min del av priset en större utgift på drygt 60 tkr som kommer att minska depåvärdet. Som första längre utflykt ska vi besöka Canelobregrottan norr om Alicante.

Sparande

Köpet av bilen gör att det blir ett negativt sparande denna månad på cirka -40 tkr. Rensat för denna engångskostnad sparade jag de vanliga 21 000 kronorna. Min tillfälliga amorteringsfrihet kommer snart att upphöra varför sparandet tyvärr kommer att bli väsentligt mindre framöver.

Köpt och sålt

Jag har placerat 5 000 kronor i Proethos fond, 3 000 kronor i AuAg Preciuos Green, 2 000 kronor till Lysa med den breda inriktningen och 80 % aktier, och 1 000 kronor i Nordnet Indeksfond Norge.

Hälsa

Jag har lugnat mig lite med vitaminerna och den här månaden främst tagit extrakt av grönt te samt extra vitamin D3. Vissa dagar har jag även tagit en multivitamin. Jag har nog inte fullt ut nått målet att träna tre gånger i veckan, men det kompenseras förhoppningsvis av närmast dagliga längder i samfällighetens pool.

Ny bostad

I dagarna har vi slutfört köpet av en villa med trädgård. När vi återvänder till Sverige blir det dags att flytta in. Det ska bli spännande, men kommer troligen även att innebära ytterligare utgifter för nya möbler, vitvaror, värmepump och gräsklipparobot med mera. En del av detta, eller i bästa fall allt, kommer dock att kunna täckas inom ramen för vårt nya bostadslån.

Det var allt för denna gång. Som Koll på kontot brukar säga, vi ses bland miljonerna!

4 thoughts on “Rapport från Costa Blanca – juli 2021

 1. Tack för omnämnandet och grattis till både parhus i Spanien och ny villa. Ser att portföljen börjar nosa på halvvägs till 10 millar, bra kämpat!
  /K

  1. Tack! Jag tyckte att det inte skulle kännas rätt att använda ditt fyndiga uttryck utan ett erkännande i form av omnämnde och länk. Hoppas att det bidrar till lite ytterligare välförtjänt trafik till din blogg.

   På villan är vi belånade över öronen (5,6 mkr i lån) men parhuset i Costa Blanca är helt obelånat. Vi köpte det för några år sedan för cirka 2,5 mkr inklusive skatter. När vi köpte det hade vi ingen koll men i efterhand har vi förstått att det är i ett bra område ca 3 km från stadskärnan och med ett bra utbud av restauranger och butiker i närområdet. Vi bor kanske 300 meter från havet men samtidigt högt upp, nära både klippor och sandstrand. De gånger vi badar i havet brukar det bli klipporna. Det är kul att snorkla bland fiskarna även om det inte kan jämföras med stora barriärrevet.

   Under sommaren har jag funderat en del på FIRE och lekt med tanken att flytta ned till Spanien på heltid. Så billigt som det är här skulle vi säkert klara oss med ca 5 mkr, och även om så inte är fallet har jag drygt 3 mkr i privat pensionssparande att falla tillbaka på. Barnen är dock inte så pigga på idén och de sparkar närmast bakut när jag nämner tanken att vi skulle kunna flytta ned för alltid och placera dem i spansk skola. Någon omedelbar flytt i närtid är därför inte att vänta 🙂.

   Jag är lite nyfiken på hur du kommer att göra framöver. Om jag inte misstagit mig är du en betydligt större spanienvän än jag och du bör snart ha de ekonomiska möjligheterna till ett boende eller en permanent flytt på dina egna villkor, om du så skulle önska.

  1. Hej Valoroso,

   Kul att du hittat hit. Ja, jag får nog prova på surfingen fler gånger. Om inte annat verkar det vara bra träning.

   Trädgården är helt klart det bästa med villan. Nästa sommar stannar vi troligen största delen av sommaren i Sverige för att kunna njuta av den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.