Första miljonen på IPS-depån

Kort efter att jag började arbeta öppnade jag ett individuellt pensionssparande (IPS). Varje månad satte jag av ett mindre belopp. I början hade jag fonder hos SEB men senare bytte jag till en depå hos Avanza. Min placeringsinriktning har sedan dess varit svenska småbolag.

Värdet har sakta ökat under åren trots att det var länge sedan jag gjorde min sista insättning. Nu i början av hösten har värdet för första gången klättrat över miljonen, vilket är mycket glädjande. Det är framförallt Stockwik Förvaltning som gått mycket bra det här året. Jättekul att få uppleva, även om jag troligen får skatta 50 % på beloppet när jag någon gång i framtiden tar ut dem. Depån kommer förhoppningsvis att öka i värde även framöver och den årliga skatten som tas ut på IPS är betydligt mindre än för ISK. Under 2020 är skatten närmast obetydliga 0,075 % av värdet.

Passionfruit 4.0%  500 ml bottle

Mitt bästa placering någonsin i mitt IPS-sparande, sett till procentuell värdeökning, är Kopparbergs som ökat 3 877 % sedan jag köpte mina aktier. Tyvärr köpte jag för ett mycket blygsamt belopp, några tusenlappar, och sålde i omgångar när aktien började öka i värde. Trots det äger jag idag aktier i Kopparbergs till ett värde av närmare 120 000 kronor. När jag en dag börjar ta ut pengar från depån ska jag fira med cider från bryggeriet.

Om du är nyfiken på vilka övriga innehav jag har i IPS-depån kan du läsa min sammanställning från januari. Den enda större förändringar som skett sedan dess är att jag minskat i Ratos och använt medlen för att främst köpa in mig i den norska koncernen Aker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.