Agronomics investerar i Mosa Meat

År 2013 skapade ett team forskare vid Maastricht universitet ledda av Mark Post för första gången en odlad hamburgare. Den stektes i London och testades av matkritikern Hanni Rützler. Kostnaden var ca €250 000 och notan betalades av en anonym välgörare som senare visade sig vara Sergey Brin.

Mark Pot fortsatte arbeta med odlat kött och startade år 2015 företaget Mosa Meat för att kommersialisera genombrottet. Deras arbete har pressat priset på en odlad hamburgare till €9 och det fortsätter falla.

För några dagar sedan kom nyheten att Mosa Meat tagit in ca en halv miljard kronor i en nyemission. Pengarna ska användas för att skala upp produktionskapaciteten till 200 liters bioreaktorer. Varje reaktor kan producera 100 kilo kött per månad. De ska även användas för att ansöka om ett tillstånd för försäljning inom Europeiska Unionen och anställa fler.

Den första odlade hamburgaren steks av Richard McGeown. Foto av David Parry/PA.

Agronomics Limited, som jag tidigare skrivit om, deltog i nyemissionen och tecknade sig för $4,1 miljoner och kommer att få en ägandeandel på minst 1,6 %. Investeringen gjordes med lånade pengar, vilket är lite oroande eftersom medlen kan behöva betalas tillbaka om 3 månader. Jag är dock optimistisk om att styrelsen har en plan för den framtida finansieringen.

3 thoughts on “Agronomics investerar i Mosa Meat

 1. Jag uppskattar läsningen om Agronomics! Definitivt något jag blir sugen på att fördjupa mig i. Har du tittat något på Kale United som verkar inom samma nisch men är i ett tidigare skede?

  1. Hej Erik,

   Kul att du hittat hit och uppskattar läsningen om Agronomics! Jag kommer med stor säkerhet skriva fler inlägg om bolaget och dess portföljbolag framöver.

   Tack för tipset om Kale United. Jag har inte sett bolaget förut och tittade på det först nu. En första sak jag noterade är att Kale United fokuserar på växtbaserad mat. Bara tre av Agronomics investeringar – motsvarande drygt 20 % av substansvärdet – är inom detta område. En av dessa, The LIVEKINDLY co, har även Kale investerat i.

   Agronomics fokuserar i första hand på bolag som utvecklar teknologi med disruptiv potential. Över hälften av investeringarna är i bolag som tillverkar animaliska produkter utan att något djur är inblandat och med mindre påverkan på miljön. De bör dessutom kunna tillverka sina produkter till en bråkdel av kostnaden. Bolagen i denna sektor har därmed möjligheten att närmast helt konkurrera ut den industriella djurhållningen på högst några årtionden – kanske så lite som ett enda årtionde.

   Jag har de senaste dryga 20 åren huvudsakligen ätit växtbaserad mat och det är fantastiskt kul att se hur snabbt utvecklingen gått de senaste åren. Jag tror sektorn kommer att fortsätta växa, men konkurrensen är redan hög och tillväxten kan komma att sakta ner när det blir möjligt att köpa riktig mjölk, ost och kött som är ungefär lika miljövänligt som växtbaserade produkter och producerats på ett etisk, djurfritt sätt. Växtbaserad mat är dock fortfarande nyttigare varför jag tror att tillväxten fortsätter.

   Richard Reed förklarar i denna intervju från förra året varför han tror att cellbaserad mat har betydligt större disruptiv potential än växtbaserad mat:

   https://youtu.be/B0RZcYshFYc

   Med ovanstående sagt skulle jag gärna ha en mindre post aktier i Kale United. De investerar i unga företag inom en sektor som växer. Dessutom skulle det – precis som Agronomics – vara en etisk investering som bidrar till hållbar utveckling.

   Det verkar dock omständligt att investera i Kale United. Därtill har de ett “shareholders agreement” som jag gärna skulle vilja läsa innan jag investerar. Om du köpt aktier i bolaget eller vet hur det fungerar är jag tacksam om du kan berätta hur det fungerar i praktiken.

   1. Tack för ett utförligt svar! Bra poäng om cell- vs växtbaserad mat. Jag har egentligen bara utgått från en etisk övertygelse om att jag vill att djurfri kost ska växa fram som ett bättre alternativ än dagens djurindustri. Men eftersom jag samtidigt tydligt ser hur mycket som hänt på området de senaste tjugo åren och att jag bedömer att vi av nödvändighet måste få till en mer hållbar matförsörjning har jag tänkt att det också borde vara ett ekonomiskt klokt investeringsområde, inte bara ett etiskt lockande.

    Därför blev jag glad över att hitta Agronomics via din blogg och var nyfiken på vilka andra företag du utvärderat innan du valt att gå in med en större post.

    Tyvärr äger jag varken aktier i Kale United eller Agronomics (än) så jag kan inte bidra med något mer faktaunderlag. Utan det var bara en fråga för att få fler infallsvinklar.

    Tack igen för dina tankar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.