Ökat i Agronomics

File:Cows by Kuninkaantie, Sipoo 4.JPG

Jag har den senaste veckan ökat i Agronomics Limited. Nu äger jag 400 000 aktier i bolaget till ett värde om ca 225 000 kronor. Jag lånade för att finansiera ökningen och min skuld till Avanza uppgår nu till ca 360 000 kronor.

Vad gör Agronomics Limited?

Agronomics Limited är ett brittiskt investmentbolaget som investerar i modern livsmedelsproduktion, oftast i ett mycket tidigt skede. De sex största innehaven, som tillsammans står för 75 % av portföljen, är:

Meatable. Ett nederländskt företag som fokuserar på labbodlat nötkött och fläskkött. De räknar med att ha en första fungerande bioreaktor i slutet av hösten och produkter på marknaden år 2025. 16 % av portföljen.

BlueNalu. Ett amerikanskt företag som fokuserar på labbodlat fiskkött. De har redan utvecklat produkter och räknar med att börja sälja dem i butik mot slutet av nästa år. Här är en aktuell artikel om bolaget. 14 % av portföljen.

Solar Foods. Ett finskt företag som avser producera proteinet Solein ur tomma luften, med endast elektricitet, vatten och spårämnen. Solein är upp till 100 gånger mer miljövänligt än växtbaserade alternativ. Här är en aktuell artikel om bolaget. 11 % av portföljen.

The LiveKindly co. Möjligen ett amerikanskt bolag men verksamhet i Europa. Säljer traditionella vegetariska produkter och äger bland annat svenska Oumph! 11 % av portföljen.

Tropic Biosciences. Genmanipulerar kommersiellt viktiga växter, särskilt kaffe och bananer, för att de ska få bättre egenskaper. 11 % av portföljen.

Vitrolabs Inc. Amerikanskt företag som fokuserar på labbodlat läder. Jag har ingen bra koll på bolaget men vad jag uppfattat har de hunnit ganska långt på vägen. 10 % av portföljen.

Den som vill veta mer kan med fördel titta på bolagets företagspresentation. Jag har även tidigare skrivit om bolaget.

Varför ökar jag i bolaget?

Jag tror starkt att modern livsmedelsproduktion är framtiden. Det är mycket svårt för mig att se hur kött som producerats utan grymhet och med en tiondel av miljöpåverkan inte skulle bli en succé, eller hur fiskkött som är fritt från tungmetaller inte skulle bli en storsäljare. Det enda som skulle hindra det är om priset blir alltför högt, men jag tror snarare att priset på sikt kommer at bli mycket lägre än för kött och fisk från slaktade djur.

Jag tror också på det finska innovativa proteinet Solein. Det kommer att tilltala alla som tänker på miljön och blir förhoppningsvis en stark konkurrent till traditionella växt- eller svampbaserade alternativ som exempelvis Quorn.

Att jag gör ökningen just nu beror på att det verkar vara ett bra tillfälle. Agronomics handlas med en substansrabatt på drygt 10 % och svenska kronan är osedvanlig stark. Inom kort kommer även Jim Mellons bok om investering i labbodlat kött att släppas och det kommer troligen elda på intresset. Boken går inte ännu att köpa men webbsidan för boken har redan publicerats. Troligen har publiceringen skett av misstag.

Hur handlar man Agronomics?

Agronomics är listat på brittiska småbolagslistan Alternative Investment Market (AIM) under ticker ANIC. Marknaden är speciell eftersom man alltid handlar med en så kallad market maker. Det går alltså inte köpa direkt från en annan privatperson. Därför ska man inte bli förvånad om det görs affärer över den köpkurs man själv erbjudit, utan att man får några aktier. Jag har för enkelhets skull alltid lagt mina order till senast “ask”-kurs.

I mitt fall har jag köpt aktier genom telefonmäklare hos Avanza. Priset är just nu 5 pence sterling styck, vilket är ca 0,56 kronor. Här är en bra sida för att följa Agronomics aktiekurs , komplett med nyheter och forum.

5 thoughts on “Ökat i Agronomics

 1. Hej!

  Det ser ut som att man kan köpa Agronomics elektroniskt via Nordea. Det är förmodligen det billigaste alternativet. //Capitalisti

  1. Hej! jag försöker hitta Agronomics Inc. i Nordea Investor, men hittar inte den. Har det lyckats för någon annan att få tag i denna via Nordea?
   Mvh
   Jon

 2. Tack för tipset. Hade jag vetat det när jag började köpa Agronomics skulle jag troligen ha sparat några tusenlappar i courtageavgifter jämfört med att handla genom Avanza. Förhoppningsvis kan några av mina läsare nu spara en del pengar på att handla genom Nordea istället.

  Jag tittade på din blogg och tycker den verkar klart läsvärd. Jag har lagt till den i min bloggroll (lista i högerspalten på datorversionen av bloggen) och hoppas att du skriver fler intressanta inlägg framöver 🙂.

  Om du tittat närmare på Agronomics skulle det vara intressant att höra vad du tror. Vad jag själv tror borde vara tydligt från bloggen, men kort sammanfattat skulle jag säga svårvärderat investmentbolag med möjlighet till mycket stor värdeökning.

  1. Jag blev själv förvånad att man kunde handla Agronomics där. Ibland lyser solskenet även på Nordea.

   Tack för de varma orden. Jag uppskattar det mycket! Jag gjorde detsamma med din blogg.

   Jag har tittat på Agronomics och det är verkligen ett intressant case. Onekligen har de beträtt ett av framtidens kommande investeringsområden. Jag har dock väldigt svårt att värdera bolaget och dess innehav. Mer allmänt kan jag dock konstatera att möjligheterna är betydligt större för ett investmentbolag som Agronomics att hitta framtidens “stjärna” än att investera i ett random förhoppningsbolag. Riskspridning är i sådana här fall oerhört viktigt.

   Agronomics investerar i väldigt intressanta områden som enligt min åsikt har framtiden för sig. Ett orosmoln som kan uppkomma är huruvida de är tillräckligt kapitalstarka. Jag skulle t.ex. vilja läsa en mer färsk rapport för att se hur de har klarat sig under pågående period.

   Jag gillar Agronomics och kommer själv köpa på mig lite aktier när likvida medel finns. Jag tror att man måste ha rejält tålamod om man ska köpa på sig aktier i Agronomics, men tror också att den potentiella avkastningen helt klart kan vara värd väntan.

   Tack för att du delar med dig av ett väldigt intressant case! //Capitalisti

 3. Idag meddelade Agronomics att de tar in 10 miljoner brittiska pund i nytt kapital för 6 pence aktien. Du kan läsa om det här;

  https://www.lse.co.uk/rns/ANIC/equity-fundraise-of-163100-million-xlagt0uossrey8g.html

  Jag tror det är en positiv nyhet. Det ger ekonomiska resurser att delta i kommande nyemissioner inom sektorn. Tar pengarna sedan slut tror jag inte det är något större problem. Agronomics är ett investmentbolag med mycket små fasta kostnader så det borde inte vara några problem för dem att passivt vänta in framtida värdeökningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.