Månadsrapport februari

Foto av Dafne Cholet.

Sparande
Nu i februari provar jag att spara 18 000 kronor varav 10 000 kronor till Avanza, 6 000 kronor till Lysa och 2 000 kronor till ett månadssparande på Nordnet i Superfondet Norge. Sparandet kanske är i högsta laget och jag kan komma att behöva dra ned på beloppet framöver. Vi får se.

Hälsa
Jag har fortsatt fasta två gånger i veckan, måndagar och torsdagar, fortsatt med löpning två dagar i veckan och tar 500 mg metformin de flesta dagar. Jag dricker fortsatt inte alkohol dag före arbetsdag, men det tycks ha den negativa konsekvensen att jag börjat dricka mer på helgerna istället.

Köpt & sålt
Som jag skrivit i förra inlägget har jag köpt 80 aktier i det schweiziska läkemedelsföretaget Novartis, för ett totalt innehav om 100 aktier. Köpet finansierades huvudsakligen med lån från Avanza.

Börskaoset
De amerikanska börserna återhämtade sig en aning under gårdagen. För Dow Jones index var det i procent den största uppgången sedan 2009. Som följande bild visar är det dock en bit kvar innan raset helt är återhämtat:

Spridningen av coronaviruset tycks mattas av i Kina men fortsätter i oförminskad kraft i andra delar av världen. Inspirerad av nyhetsrapporteringen beställde jag igår 5 stycken FFP2-godkända andningsskydd till familjen. Dessa filtrerar bort minst 94 % av alla luftburna partiklar. Jag tror inte vi kommer att använda filtren mot just coronaviruset men de kan vara bra att ha i beredskap för framtiden. Leveranstiden är i dagsläget mycket lång och jag vet inte när vi får dem.

Avslutningsvis läste jag att Kina nu kräver att samtliga medborgare som vill använda allmänna utrymmen laddar ned och använder en statlig app som avgör om de är en smittrisk eller ej. Enligt New York Times granskning gör dock appen mer än detta – den delar även information om användarna till polisen. Återstår att se om medborgarna slipper använda appen när utbrottet är förbi eller om den är här för att stanna.

Smart teleskop
Jag har för avsikt att spara ihop 10 miljoner kronor och det kommer att dröja ett bra tag – troligen ett decennium – innan jag kan köpa någon onödig lyxpryl. Med det sagt tycker jag det nya “smarta” teleskopet STELLINA verkar högst intressant. Det ställer in sig självt och man kan i lugn och ro sitta i vardagsrummet och beställa bilder från sin surfplatta på astronomiska objekt man finner intressanta. Enda nackdelen är att man inte kan se på himlen direkt, resultatet kommer alltid i form av en bild.

4 thoughts on “Månadsrapport februari

 1. Hej! Tack för intressant blogg! Kul med lite alternativa investeringsfilosofier, bland annat med fysiskt guld och spännande ETF:er.

  Jag såg att du är ganska tung i Saab. Får man fråga hur du resonerar där? Är själv sugen, mest tack vare ett intresse för deras produkter, men har inte blivit helt övertygad om att det är en bra investering.

  1. Hej Aron!

   Kul att du hittat hit.

   Jag hoppas att min egna profil kommer att tillföra värde, både i figurativ och bokstavlig betydelse. Den största förändringen i min portfölj under senare år är satsningen på biotechbolag med potential att behandla åldrande. Än så länge har den inte burit någon frukt men jag har gott tålamod och hoppas på utdelning framöver.

   SAAB köpte jag av tre skäl:

   1. Som en “hedge” om omvärldssituationen – sett till risken för krig – försämras kraftig i vårt närområde. SAAB borde då gynnas av fler beställningar.

   2. För att jag tycker det är viktigt att Sverige har en egen försvarsindustri och ville markera detta med aktieinnehav.

   3. Svenska försvaret har länge varit kraftigt underfinansierat och jag tänkte att SAAB borde gynnas av höjda försvarsanslag.

   Med ovanstående sagt noterar jag att SAAB gått kräftgång de senaste tre åren trots höjda försvarsanslag så jag är lite osäker på hur bra 1 & 3 fungerar i praktiken. Jag köpte 800 aktier år 2012 för drygt 100 kronor aktien och sålde av en fjärdedel år 2018 för drygt 400 kronor aktien när vi köpte huset i Spanien.

   Är det något mer du undrar över är det bara att fråga så ska jag försöka svara efter bästa förmåga.

  1. Ja, om du funderar på att köpa tror jag inte läget blir mycket bättre än det är nu. Men det är förstås alltid svårt att säga när botten är nådd och det finns även många andra “case” på börsen för närvarande. Själv köpte jag just en liten post i Norwegian Air Shuttle och publicerade alldeles nyss ett inlägg om det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.