*G ett år till!

New lounge, ROME
Star Alliance Lounge i Rom, Italien. Allt är gratis.

Jag har de senaste månaderna oroat mig över att mitt guldkort i Star Alliance (*G status) varit på väg att löpa ut. Utan guldkort skulle jag inte komma in i loungen och riskerar att få stå i långa köer för att checka in. Dessutom skulle jag gå miste om det orange klistermärket på incheckade väskor som i teorin innebär att de ska placeras först på bagagebandet. Det fungerar om man reser till vissa länder, som Tyskland och Japan, men tyvärr inte i Sverige.

Idag kom det glädjande beskedet att mitt bonusprogram, trots att jag inte rest, förlänger min guldstatus ytterligare ett år!

Jag var förr guldmedlem i SAS bonusprogram EuroBonus, men när jag efter en längre föräldraledighet nedgraderades till silvermedlem valde jag att byta till Aegean Airlines Miles & Bonus som på den tiden gav bort guldkort gratis om man i princip bara visade sig på flygplatsen. Nu har de snäppt upp kraven men det är fortfarande det bonusprogram där det är lättast att återkvalificera till guld och de har fördelen att bonuspoängen aldrig förfaller.

Nuförtiden är EuroBonus betydligt bättre än förr och jag har lekt med tanken att återvända till dem. Är man guldmedlem 10 år i rad kvalificerar man numera till livstids guld. Det är också rätt enkelt att kvalificera till guld om man skaffar ett särskilt kreditkort med American Express som ger 20 000 statuspoäng per år. Skaffar man två kreditkort med American Express tror jag till och med man kan bli guldmedlem utan att flyga en meter. Frestande.

I alla fall – nu sover jag bättre i vetskapen om att jag i minst ett år till kan glida in i loungen innan avgång.

Trevlig helg på er allihopa!

4 thoughts on “*G ett år till!

 1. Alla dessa bonusprogram inom flygindustrin, vilket jippo. (Men bra för konsumenten). Kanske är detta anledningen varför flygbolag aldrig går bra.

  1. Ja, det är ett intressant fenomen. Det bästa för konsumenterna skulle nog vara om de förbjuds men så länge de finns drar jag fördel av dem. Risken med programmen är att de motverkar konkurrens genom att låsa in resenärer till grupper av flygbolag samt att de uppmuntrar till onödigt och miljöfarligt resande bara för att behålla statusen.

 2. Grattis till förbättrad sömn och tack för den intressanta läsningen. Det gäller att dra nytta av det man kan oavsett om det gäller kreditkort eller bonuskort.

  1. Tack och kul att du uppskattade läsningen! Bonusprogram är något man lätt kan nörda ned sig i om man vill. Det finns de som går närmast all-in för att maximera förmåner och status men för mig räcker det oftast med vanlig guldstatus i Star Alliance. Det enda jag egentligen saknar är “fast track” genom säkerhetskontrollen på Arlanda de gånger jag flyger i ekonomiklass.

   American Express har ett kreditkort för ca 6000 kr per år som ger tillgång till lounge utan att man är guldmedlem i något flygbolag. Du kan läsa om det här:

   https://lyxresan.se/american-express-platinum-det-lilla-extra/

   Jag är lite sugen på att skaffa ett. Dels är det bra om jag reser med flygbolag utanför Star Alliance och dels skulle det vara bra när jag reser med familjen. Upp till fyra personer kan komma in om man har ett extrakort, ifall jag förstår rätt. Kanske skaffar jag ett sådant framöver även om jag förstås ogillar tanken på en månadsavgift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.