Jag är dubbel miljonär i labbodlat kött!

Balloons, Heart, Sky, Decoration, Party

Att bli miljonär i labbodlat kött var en härlig känsla. Jag firade händelsen med en kupa cognac. Det blev en Hennesey XO som enligt Systembolagets beskrivning har “komplex smak med tydlig fatkaraktär, inslag av torkad frukt, ceder, mogna äpplen, mynta och pomerans“. Drygt 2 200 kronor litern så inget man dricker varje dag, men värdigt tillfället.

Nu har det klirrat in ytterligare en miljon. Det är mitt innehav i det brittiska investmentbolaget Agronomics som passerat två miljoner. Ni som hängt med vet säkert att Agronomics fokuserar på modern matproduktion, särskilt odlat kött. Man kan därför säga att jag nu är dubbel miljonär i labbodlat kött, även om Agronomics strikt talat också har andra innehav i bolag som exempelvis tillverkar protein ur tomma luften, odlar läder och brygger mjölk.

Det är en fin känsla, kanske ännu bättre än när jag först blev miljonär i labbodlat kött. Det är även första gången jag har mer än två miljoner kronor i ett enskilt innehav. Dessutom gläds jag åt att mina vinster också är vinster för djuren och miljön. Titta gärna på Cowspiracy och Seaspiracy som jag nämnde i förra månadsrapporten för att förstå problematiken.

Tiden mellan miljonerna

Jag köpte mina allra första aktier i Agronomics den 12 maj 2020 och blev miljonär i labbodlat kött den 14 februari 2021. Det tog alltså 278 dagar att nå den första miljonen men bara 80 dagar att nå den andra.

Guldmakrill i höst

Jag skulle tro att kursen kommer att utvecklas sidledes ett tag framöver tills några av Agronomics portföljbolag lanserar produkter på restaurang och butik. BlueNalu, som är Agronomics största innehav, bygger nu sin första fabrik och räknar med att kunna lansera guldmakrill på marknaden innan året är slut. Den sägs smaka som vilken guldmakrill som helst förutom att den aldrig simmat i ett hav.

Sektorn kan därefter komma att utvecklas mycket snabbt och det är fullt tänkbart att den traditionella oetiska, ohälsosamma och miljöfarliga djurindustrin inom något årtionde kollapsar under konkurrensen.

6 thoughts on “Jag är dubbel miljonär i labbodlat kött!

  1. Hej Pål!

   Jag köpte mina aktier genom telefonmäklare hos Avanza. Den handlas på Londonbörsens Alternative Investment Market (AIM) med ticker ANIC. En läsare har också tipsat mig att det ska gå att köpa Agronomics elektroniskt genom Nordea.

   Världsmarknaden för mjölk, kött, fisk och material som Agronomics portföljbolag ger sig in på sägs vara värd över 10 000 000 000 000 kronor årligen. De etablerade producenterna kommer säkert att försöka behålla sina marknadsandelar men frågan är vad de kan sätta emot. Vem kommer att vilja köpa slaktat kött eller fisk fylld med tungmetaller när de kan få en miljövänlig, kliniskt ren och etiskt producerad motsvarighet till jämförbart pris och på sikt lägre pris?

   De skulle förstås kunna försöka odla kött själva, men det kräver en helt annan kompetens och försvåras av att Agronomics portföljbolag i flera fall skyddar sina tillverkningsprocesser med patent. Det är biotech vi talar om, inte köttbönder.

   Hälsningar,

   Slumpvandraren

  1. Det är en bra fråga. Vad jag förstår är det en lösning med socker, aminosyror, vitaminer, protein och tillväxtfaktorer. Näringen är därför ungefär lika miljövänlig som vanlig vegansk kost. Det som gör odlat kött mer miljövänligt än slaktat kött är att det behövs mycket mindre näring och vatten för att producera samma mängd kött.

   Tillsväxtfaktorerna utgör en försvinnande liten del av denna mix, men utgör som jag förstår det samtidigt närmast 99 % av priset. De är astronomiskt dyra idag. Det finns dock ingen anledning till varför de ska behöva vara dyra så priset faller troligen kraftigt under åren som kommer i takt med att fler företag börjar producera dem.

   Agronomics aktiekurs föll tillbaka kraftigt nu i slutet av veckan så jag är tyvärr inte längre dubbel miljonär i labbodlat kött 😢. Vi får se hur den utvecklas framöver. (Edit: aktien handlades upp den sista halvtimmen av handelsveckan varför jag kan njuta av titeln åtminstone över helgen.)

 1. Kul att det gått så bra för aktien (och företaget?) senaste tiden! Tror detta också är en framtidsbransch även om jag inte är investerad i bolaget i nuläget. Undrar varför det är så dyrt med tillväxtfaktorer, kanske för att det ändå kräver animalier för bäst effekt? När vi höll på med cellodling under mina studier använde vi “fetal bovine serum” (fetalt kalvserum) – del av blod som utvinns ifrån ofödd kalv.

  Jag läste lite snabbt nyss att det finns andra tillväxtfaktorer som inte innehåller serum (del av blod), så kanske går det att producera tillväxtfaktorer helt veganskt, men att det är relativt nytt/inte lika effektivt? Kalvserum innehåller allt som krävs för bra tillväxt, kanske är svårare att komponera en optimal uppsättning i labbet? Kanske är det det som gör det dyrt i nuläget?

  Kanske finns det någon läsare som är biokemist/forskare och van att arbeta med detta som kan mer 🙂

  /Arbetsplanen
  https://arbetsplanen.blogspot.com/

  1. Hej Arbetsplanen,

   Ja, det är också en bra fråga. Vad jag känner till använder alla bolag i branschen numera tillväxtmedium som är helt fritt från animaliska produkter.

   Jag är inte forskare i biokemi men jag tror att den största anledningen till det höga priset är att det inte funnits någon efterfrågan på större kvantiteter men däremot krav på att produkten ska vara extremt ren. Gissningsvis har det endast funnits ett fåtal tillverkare som satt priser som biotechbolag och forskningslaboratorier varit beredd att betala. För matproduktion krävs ingen extrem renhet men däremot stora volymer. Så snart några producenter förenklar kvalitetskontrollen och skalar upp tillverkningen tror jag vi kommer att se väsentligt lägre priser. Det finns uppenbarligen en möjlighet här för ett företag som kostnadseffektivt producerar tillväxtmedium för odling av kött.

   Agronomics är en riskabel investering och det är absolut inte självklart att jag borde ha två miljoner i denna enskilda aktie. Visar det sig finnas svårigheter med att skala upp produktionen av odlat kött till ett rimligt pris kan aktien kollapsa som ett korthus. Risken går dock i bägge riktningarna. Det kan visa sig vara relativt enkelt och då kan de här bolagen skaka om en mångmiljardmarknad i grunden och leverera närmast oförskämt stora vinster till aktieägarna.

   Hälsningar,

   Slumpvandraren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.