Månadsrapport december 2020

Foto av Dafne Cholet.

Sparande

Tack vara min tillfälliga amorteringsfrihet på bolånet har jag kunnat spara 21 000 kronor varav 2 000 kronor till Lysa, 3 000 kronor till AuAg Precious Green och 1 000 till Nordnet Indeksfond Norge. Resterande 15 000 kronor satte jag in hos Avanza. Med tanke på att det varit jul är det förvånansvärt bra – normalt brukar mina pengar rinna iväg den här tiden på året.

Köpt och sålt

Jag har tecknat aktier i ett onoterat bolag för 5 000 kronor samt köpt en mindre post i tvåfastighetsbolaget Halmstaden för ca 20 000 kronor. Framöver ska jag försöka sitta på händerna så att jag kan minska min belåning som nu uppgår till 385 700 kronor.

Vid nyår är det dags för en portföljuppdatering. Det ska bli spännande att se om jag då hamnar över 3 miljoner kronor. Sista tiden har framförallt mitt innehav i det brittiska investmentbolaget Agronomics stigit kraftigt så det är inte helt omöjligt att jag tar mig över gränsen.

Hälsa

Under julen har jag mest vilat och ätit gott. Det har bara blivit ett träningspass och inget fastande. Jag har fortsatt ta metformin och tar numera även en daglig multivitamin, vitamin D3, kalium, extrakt av grönt te, kurkumin och nattokinase. För nästa år tänker jag öka träningsmålet till tre gånger i veckan och sammanlagt minst 600 kilometer löpning.

COVID-19

Det är intressant att se hur Sveriges förhållningsätt till COVID-19 nu alltmer börjar likna övriga europeiska länder. Exempelvis läste jag idag att Folkhälsomyndigheten nu till sist rekommenderar använding av munskydd inom vården. Det nya förhållningsättet beror förstås på att antalet intensivvårdade växer kraftigt. I värsta fall måste vi inom två veckor börja skicka patienter till våra grannländer. Planerad vård måste även skjutas upp för att få loss personal. Det leder till längre vårdköer.

Jag skulle gärna se en kortare nedstängning för att bryta smittvägarna, följt av masstestning och intensiv kontaktspårning. Denna strategi kräver dock att regionerna mobiliserar de resurser som krävs för att korta ned tiden från provtagning till provsvar och för att utan minsta fördröjning kunna smittspåra vid positiva provsvar. Provtagning och analys bör kunna hålla igång dygnet runt, 24/7.

Tyvärr tror jag det är mer sannolikt att vi får se patienter flygas till Helsingfors och Oslo än att Sverige snäpper upp ambitionsnivån inom testning och smittspårning. Vi får därför hoppas att den nya pandemilagen i kombination med att vaccinering nu påbörjas visar sig räcka. Hur det än går bör vaccineringen sätta stopp för spridningen innan sommaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.