Ändringar i Lysa räntor

Nao Robot från Robocup 2016

Lysa är en utmärkt tjänst som ger en bra spridning av tillgångarna till en rimlig förvaltningskostnad och dessutom automatiskt balanserar om innehaven till en vald fördelning mellan aktier och räntor. I praktiken fungerar det så att spararnas pengar investeras i tre fonder, Lysa Aktier, Lysa Sverige Aktier och Lysa Räntor i enlighet med vald fördelning.

I slutet av mars tvingades handeln i Lysa Räntor stängas eftersom förvaltaren till en av de underliggande innehaven, Spiltan räntefond Sverige, tillfälligt stoppat handeln. Självklart är det mindre bra att möjligheten till ombalansering därmed stängdes precis under ett pågående börsfall. De som valt en hög ränteandel i syfte att ha likvida medel vid en börskrasch hade under denna period inte möjlighet att öka aktieandelen.

Förra veckan meddelade Lysa att man sålt hela innehavet i Spiltans räntefond. Istället har man tre nya fonder med valutasäkrade internationella obligationer och företagsobligationer. En av de tre fonderna är specifikt inriktade på europeiska företagsobligationer.

Jag tycker att exponeringen mot svenska kronor (SEK) är alltför hög i Lysa Räntor och hade gärna sett större exponering mot de stora världsvalutorna utan valutakurssäkring. Med det sagt är den här ändringen sannolikt bra. Den tycks lämna exponeringen mot svenska kronan oförändrad i och med att de tre fonderna ersätter en svensk företagsobligationsfond. De nya fonderna bör inte riskera att handelsstoppas på samma sätt. Den enda nackdelen jag kan se är att de nya tillgångarna inte finns i Sverige – rent teoretiskt skulle tillgångarna kunna konfiskeras av främmande makt. Den risken torde dock vara extremt liten och närmast försumbar.

Med de nya förändringarna ser Lysas innehav nu ut som nedan. För att göra innehaven mer överskådliga redovisar jag Lysa Aktier och Lysa Sverige Aktier tillsammans under en rubrik.

Aktier
Vanguard Europa 15 %
Vanguard Nordamerika15 %
Vanguard USA15 %
Vanguard Tillväxtmarknader12 %
Vanguard 4 300 småbolag10 %
iShares USA5 %
Vanguard Japan5 %
Vanguard Asian och Australien4 %
Lyxor Europa1 %
Öhman Sverige Marknad Hållbar20 %
(Procenttalen summerar inte till 100 % på grund av avrundning.)
Räntor
AMF räntefond lång17 %
Öhman obligationsfond15 %
Vanguard internationella obligationer15 %
Öhman realräntefond10 %
SPP obligationsfond9 %
XACT obligationer9 %
iShares Europeiska företagsobligationer SEK8 %
Dimensional Global Short-Term Inv. Grade FI Fund SEK7 %
iShares Globla Obligationer SEK5 %
Deutsche Bank globala högavkastande obligationer5 %

Jämför man innehavet med de innehav Lysa hade när jag förra gången skrev om fondroboten augusti 2019 ser man att exponeringen mot SEK i Lysa Räntor ökat från 75 % till 80 %. Det är olyckligt och jag hoppas att trenden gått i andra riktningen nästa gång jag ger en uppdatering.

Får jag önska en ytterligare förbättring hos Lysa blir det möjligheten att spara en valfri andel i värdemetaller, särskilt guld. Om fler önskar detta kanske det blir verklighet en vacker dag framöver.

Uppdatering 2020-04-16: Jag frågade Lysa om den minskade exponeringen mot utländska valutor i Lysa Räntor och fick följande svar:

I dagsläget ner från 25 % till 20 %. Kommer minska ytterligare på sikt är min gissning men inget bestämt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.